Ondernemersboeken

Van lezen naar succes

Ik heb al veel ondernemersboeken gelezen, of iets waar daar bij komt kijken: leiderschap, visie en missie, scrum, high performance. In totaal misschien wel honderdduizend pagina’s!

Wat ik altijd doe: ik maak een samenvatting van wat ik gelezen heb. In die samenvatting staat alleen wat voor mij de belangrijkste punten zijn uit het boek. Dankzij al dat lezen heb ik inmiddels een hoop diverse methoden, speltips en regels voor mijzelf op een rijtje kunnen zetten. 

Om jou verder te helpen op je weg door de wereld van ondernemersboeken heb ik op deze pagina heel wat leesvoer verzameld

Liever zelf aan de slag?

 • Download het eerste e-book gratis (t.w.v. €25,-)
 • Lees mijn top 10 ondernemersboeken
   • Van alle boeken die ik lees maak ik een samenvatting.
    Zou je dit graag ontvangen? Neem dan contact met mij op.

Boek een persoonlijke sparsessie

Plan nu 15 minuten sparren in

25 Jaar ervaring voor €25,-   gratis!

In dit E-book ‘Ondernemen tot leiderschap’ laat ik je zien hoe jij kunt ondernemen met plezier. 

Mijn Top 10 Ondernemersboeken

1. Het doel

Een proces van voortdurende verbetering  – Eliyahu Goldratt

‘Het doel’ heeft het managementdenken in de westerse wereld veranderd. Goldratt werd door het tijdschrift Fortune uitgeroepen tot ‘goeroe van de industrie’ en door Business Week tot ‘genie’.

In een spannend detectiveverhaal vecht hoofdpersonage Alex Rogo voor het behoud van zijn bedrijf (en zijn huwelijk). Met hulp van Jonah, een oude vriend uit zijn studententijd, slaagt hij erin om conventionele denkwijzen aan de kant te schuiven en op een originele wijze te handelen. Elk proces blijkt beperkingen te hebben die echte groei en ontwikkeling belemmeren. Het verhaal verklaart de basisprincipes van de beperkingentheorie, de Theory of Constraints, die door Eliyahu Goldratt werd ontwikkeld.

‘Het doel’ is een boek vol met eyeopeners voor iedere manager die meer zicht wil krijgen op processen in zijn bedrijf.

2. Deel nooit het verschil

Onderhandelen op het scherpst van de snede – Chris Voss

Het leven bestaat uit onderhandelingen: of je nu een auto aanschaft, een loonsverhoging vraagt, een huis koopt, de huur heronderhandelt of overlegt met uw partner of kinderen; zelfs het verloop van je verdere leven kan afhangen van je optreden in cruciale gesprekken. Dit boek geeft je de hulpmiddelen die je hiervoor nodig hebt.

‘Deel nooit het verschil’ is een onontbeerlijk handboek met onderhandelingsprincipes uit de opmerkelijke carrière van Chris Voss, onderhandelaar in gijzelings- en ontvoeringszaken. Hij benadrukt het belang van emotionele intelligentie, zonder het eindresultaat uit het oog te verliezen. De effectiviteit van deze technieken zijn in het veld getest. Voss laat zien hoe u deze vaardigheden op uw werk en op elk levensgebied kunt gebruiken.

Het boek biedt een spannend kijkje achter de schermen bij de FBI, waarbij de onderhandelingsstrategieën uit de doeken worden gedaan die Voss hanteerde.

Chris Voss, een FBI-veteraan, is een van de meest vooraanstaande beoefenaars en docenten van onderhandelingsvaardigheden. Zijn adviesbureau verzorgt opleidingen en adviseert bedrijven bij complexe onderhandelingen.

3. Bijbel in gewone taal

Managers, ondernemers, leidinggevenden zoeken vaak naar inspirerende voorbeelden. Bijvoorbeeld hun vader, of een bekende Nederlander, of iemand die succes in ondernemen heeft gehad en er een boek over schreef. De kunst van het leidinggeven kun je nog op een heel verrassende wijze leren uit een voor velen wellicht onverwachte hoek: de Bijbel. 

Bijbelverhalen zijn vaak managementverhalen, omdat ze gaan over wat mensen ondernemen, organiseren en experimenteren. Ze vertellen wat er lukt, hoe zaken fout gaan, waar men leert, op welke wijze mensen kunnen veranderen. Ondernemen is als een reis maken, op weg gaan.
En steeds is daarbij de vraag: wat is wijs, wat is nu verstandig? Hoe kun je je ambitie realiseren, zodanig dat jezelf en je medewerkers niet bezwijken onder de druk van cijfers, verwachtingen, regels? Hoe blijf je integer, moreel verantwoord?
Ondernemen is met mensen onderweg zijn om doelen te realiseren. De Bijbel kan daarbij een reisgids zijn. 

4. Business model generatie

Een handboek voor visionairs, game changers en uitdagers  – Alexander Osterwalder, Yves Pigneur, Patrick van der Pijl

Hoe kun je oude, gedateerde business modellen onderzoeken, ter discussie stellen en transformeren? Hoe kun je visionaire ideeën omvormen tot het-speelveld-veranderende businessmodellen die het establishment uitdagen – of verjongen als jezelf die gevestigde orde bent. Dit boek geeft de antwoorden.

 

Het unieke van dit boek is dat alles wat je als ondernemer moet weten, snel, eenvoudig en in een visueel format wordt overgebracht. Voorbeelden worden in plaatjes gepresenteerd en de inhoud is aangevuld met oefeningen en workshopscenario’s voor direct eigen gebruik.

Dit boek is verdeeld in vijf delen:

 1. Het Business Model Canvas, een tool om businessmodellen te beschrijven, te analyseren en te ontwerpen.
 2. Business Model Patronen, gebaseerd op concepten van vooraanstaande business denkers.
 3. Technieken om u te helpen business modellen te ontwerpen.
 4. Herinterpreteren van strategie door de business model lens.
 5. Een generiek proces om je te helpen innovatieve business modellen te ontwerpen, waarbij alle concepten, technieken en tools in Business Model Generatie met elkaar worden verbonden.

5. BITSing

Garanties voor groeiFrans de Groot

‘Het is een geweldig gevoel als je van tevoren weet dat je altijd je doelstellingen zult gaan halen.’ De laatste jaren zijn bedrijven hoofdzakelijk gericht op kostenbesparingsprogramma’s om het hoofd boven water te houden. Nu de rek eruit is, wordt het tijd voor omzetgroei. Een geringe omzetgroei kan al leiden tot forse toename van het bedrijfsresultaat.

Sinds een paar jaar is er de internationaal befaamde methode BITSING waarbij op een nieuwe wetenschappelijke wijze wordt gekeken naar maximalisatie van omzet tegen minimale kosten. Toepasbaar voor ieder bedrijf en iedere organisatie, groot en klein. Nooit eerder konden bedrijfsresultaten worden voorspeld. Dé basis voor de beste investeringsbeslissingen.

 

P.s. in dit boek staat mijn personeelswervingscampagne aanpak uitgewerkt.

6. code 959

Lijn in je werk, lijn in je leven – Pieter de Vries

Waarom is de ene persoon happy en de andere niet? Waarom is de ene manager succesvol en de andere niet? Hoe word ik happy en succesvol, zakelijk en privé?

Managementadviseur Pieter de Vries werkte met een groot aantal succesvolle mensen, bedrijven en instellingen en verwerkte zijn praktische kennis in dit inspirerende boek. Hij beschrijft hierin de zeven sleutelfactoren voor succes en geluk, die zowel zakelijk (van 9 tot 5) als privé (van 5 tot 9) opgaan.

7. Goede leiders eten als laatste

Waarom teams excelleren in een cirkel van veiligheid – Simon Sinek

Plezierig werken in een omgeving waar je je veilig en gewaardeerd voelt, dat is het resultaat van goed leiderschap volgens bestsellerauteur Simon Sinek. Met aandacht voor de millennial-generatie.

Simon Sinek, bekend van de bestseller Begin met het Waarom, legt in ‘Goede leiders eten als laatste’ helder uit wat leiders kunnen doen om een cirkel van veiligheid in hun organisatie te creëren en mensen te laten floreren. Dit is de essentiële taak van een leider of manager, want zolang je je aandacht richt op mogelijk gevaar binnen de organisatie, heb je onvoldoende zicht op wat er buiten de organisatie gebeurt. Vertrouwen, een loyaal team en een goede samenwerking zijn noodzakelijk om adequaat op veranderende omstandigheden te reageren en optimaal te presteren.

8. Master your mindset 

Leef je mooiste leven – Michael Pilarczyk

Master Your Mindset gaat over persoonlijke en spirituele groei, maar ook over zakelijk succes. Die combinatie maakt dit boek uniek. Michael Pilarczyk schreef op basis van zijn eigen ervaringen een persoonlijk verhaal over bewustzijn, zingeving en inzicht. Het boek gaat over het begrijpen van je eigen denkwijze (mindset) en hoe je die effectief kunt veranderen om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Hoe ziet jouw mooiste leven eruit. Heb je daar wel eens over nagedacht? Wat wil je écht? Ontdek je mogelijkheden, haal het beste uit jezelf en maak je dromen waar. Waarom doe je soms niet wat je wél zou willen doen? Het zijn belemmerende gedachten die je tegenhouden te doen wat je werkelijk wilt. Michael legt uit hoe je die gedachtenpatronen kunt doorbreken door je mindset opnieuw te programmeren. Dit boek gaat over levensvragen. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Hoe ziet jouw mooiste leven eruit? Wat wil je écht?

9. What Makes a High Performance Organization 

Five Validated Factors of Competitive Advantage that Apply Worldwide – André de Waal

Hoe kunnen de managers van vandaag zich concentreren op wat er werkelijk toe doet om de performance van hun organisatie te verbeteren en uitzonderlijke doelen te bereiken? Het antwoord krijg je in ‘What makes a HPO?’. De vijf factoren die dat bepalen zijn volgens het HPO-framework: Management kwaliteit, Openheid en actiegerichtheid, lange termijn oriëntatie, voortdurend verbeteren en vernieuwen en medewerker kwaliteit. Deze factoren kunnen je in mijn ogen helpen om van jou organisatie ook een High Performance Organisation te maken. Dit boek laat je zien waarop je je kunt concentreren, hoe anderen het gedaan hebben en hoe je dit zelf moet bereiken.

10. The 22 immutable laws of marketing

Al Ries, Jack Trout

Al Ries en Jack Trout zijn twee zeer succesvolle marketingstrategen. Zij doen een beroep op hun veertig jaar ervaring in de marketing om u de 22 wetten van de marketingwereld te kunnen presenteren. De auteurs verbinden een breed historisch overzicht met een visie op de toekomst en brengen op basis hiervan 22 marketinggereedschappen en innovatieve technieken die geschikt zijn voor de internationale marktplaats. Ries en Trout analyseren succesvolle en minder succesvolle marketingcampagnes uit het verleden. Ze laten zien waarom goede ideeën niet altijd leiden tot de verwachte resultaten en geven u handvatten om het beter te doen.