Video afspelen

De juiste structuur leidt tot versnelde groei

"Structuur is de sleutel tot snelle groei"

Ondernemers zijn chaotisch. Ze lopen over van ideeën en willen sneller dan dat ze zelf of een organisatie kunnen. Ook vinden ze dat acties te langzaam worden opgepakt. De sleutel tot het versneld laten groeien van je organisatie voor je onderneming zit helemaal niet in het sneller doen van acties maar in het structureren van je proces van je organisatie, van je medewerkers en van je klanten. Dat is wat het verschil maakt. 

In de beginjaren als ondernemer is het prima om alles beet te pakken want je kan, om door te pakken en de acties uit te zetten en ze weer af te doen en door te gaan naar de volgende stap.

Ergens komt het moment dat je als ondernemer realiseert dat je organisatie druk is, dat je zelf druk bent u dat er toch minder progressie wordt gemaakt. Het kan zijn in financieel resultaat, het kan zijn persoonlijke groei, maar je merkt dat het minder voorwaarts gaat dan voorheen.

Breng structuur aan

Dit is het moment dat je als ondernemer, moet besluiten om meer te structureren. Want alleen door te structureren, ben je in staat om naar de volgende groeifase van je onderneming te gaan. Als ondernemer ben je vaak juist wars van structuren. Want je hebt ondernemen gekozen om in vrijheid te kunnen werken. En structuren ervaar je mogelijk als belemmerend. Maar het tegendeel is waar. 

Denk maar eens aan sporters. Coaches geven sporters trainingsschema’s om de sporters naar een hoger niveau te brengen. Waarschijnlijk zul je dit voor jezelf herkennen. Dat als je Sport dat je met schema’s werkt. Als je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent voor marathon gebruik je bijvoorbeeld het programma Runkeeper. Dan zie je dat er een strak schema wordt gemaakt voor je trainingen. Je wordt uitgenodigd om aan te geven op welke dagen hoe lang je wil gaan trainen en in welke tijd je de marathon wil gaan lopen. En op basis van deze parameters wordt voor jou een schema gemaakt. En wij weten beiden dat als je je strak aan dit schema houdt, dat je je resultaten op de marathon zal gaan halen.De doelen die je stelt bepalen het schema

En dus is deze aanpak ook van toepassing op jou als ondernemer met je onderneming. Dus je stelt doelen en je maakt een schema om ze te gaan realiseren. Het hoeft echter helemaal niet zo te zijn dat jij als ondernemer in je kracht staat als het om maken van schema’s gaat. Het is dus verstandig om hier iemand bij te betrekken die daar goed in is.

Zoek iemand die van structuur, processen en checklist houdt, dit is iemand die jou als ondernemer verder kan helpen. Verzamel mensen om je heen om jezelf te ontlasten van de taak om te structureren.

Structureren is ook het vernieuwen van processen door middel van systemen.

Systemen helpen organisaties om te structureren en van daaruit verder – gecontroleerd – te groeien.

Begin tijdig met structureren

Om tijdig te beginnen met structureren is het handig om binnen een organisatie uitdagende vragen te stellen. Wat ik vraag in organisaties is niet: wat is ervoor nodig om 10% te groeien volgend jaar. Ik stel de vraag wat houdt ons tegen om de omzet volgend jaar te verdubbelen en daaraan gekoppeld de vraag welke knelpunten voorzien we? Maak het dan ook zo concreet mogelijk door duidelijk te benoemen hoeveel orders dat zijn, hoeveel nieuwe klanten binnen moeten worden gehaald, hoeveel facturen daarvoor moeten worden gemaakt. En dan zul je merken dat je organisatie ook op een andere manier gaan nadenken en beslissingen gaan nemen.

Want waar zij voorheen nog wel met een workaround de hoeken konden afsnijden is dat in een organisatie met dermate versnelde groei niet meer mogelijk.

In mijn eigen ondernemingen heb ik jaar op jaar de omzet verdubbeld door continu het ritme aan te houden van orders binnenhalen, structureren, resultaten boeken en dan vervolgens weer te beginnen met orders binnenhalen, structureren en zo verder. 

En dat heeft ervoor gezorgd dat onder andere een van beide ondernemingen is gegroeid van een jaaromzet van 3 miljoen naar 45 miljoen in minder dan acht jaar tijd.

Kortom: structuur is de sleutel tot snelle groei en het behalen van je eigen dromen en doelen.