Video afspelen

Doelen stellen tot geluk!

Als ondernemer moet je regelmatig doelen stellen voor de langere termijn en jezelf eraan committeren om ze daadwerkelijk te realiseren. Als je geen heldere en duidelijke doelen voor jezelf stelt dan zul je merken dat je uiteindelijk als een doelloos schip rondvaart. Een voorbeeld:

Als je in je auto stapt hij wil ergens naartoe dan is dat (natuurlijk) de doel van de reis. Kortom als ik naar Amsterdam wil dan voer ik in de navigatie in Amsterdam. En vervolgens volgen we de route om in Amsterdam te komen. En wij geloven dat we dan ook in Amsterdam gaan komen. We vertrouwen erop dat de systemen, de wegen ons er als vanzelf zullen brengen.

Ondernemers zijn vaak geneigd om bij de start van onze onderneming doelen te stellen om ze vervolgens tijdens het ondernemen naar de achtergrond te laten verdwijnen. In de vergelijking is dat je de auto in stapt, gaat rijden en je ziet wel waar je uitkomt en of je er komt. Vragen die dan opkomen zijn: maar wat is dan de juiste plek? Wat vind je daar? Hoe lang gaat het eigenlijk duren om daar te komen? En als mensen aan je vragen: waar ben je nu? of hoe lang duurt het nog? Dan heb je niet meer dan een vaag antwoord. Dat is niet veel anders als dat je als ondernemer zonder doelen begint aan een reis.

Duidelijk doelen helpen

Als je duidelijke doelen stelt dan zul je zien dat andere mensen je gaan helpen om je doelen te realiseren. Een voorwaarde bij het stellen van doelen is dat je ze ook deelt met anderen zodat anderen mee kunnen denken en mee kunnen werken en kunnen helpen om ze te realiseren. 

Wat er dan gaat gebeuren is dat je sneller je doel bereikt en dat gebeurt soms ook nog eens onverwachts. Het is voor mij erg bijzonder als dat gebeurt want dan krijg je iets waar je wel op had gehoopt maar niet had verwacht. En dat is geluk.

De volgende vraag is natuurlijk heel concreet: hoe stel ik nou doelen? Ik zal delen hoe ik mijn doelen stel.

Hoe ik doelen stel

Een keer in het half jaar neem ik een ochtend de tijd om na te denken over hoe ik wil dat mijn leven er over drie jaar uitziet.

Vervolgens schrijf ik het heel concreet op, alsof ik het al bereikt heb. Ik schrijf in de tegenwoordige tijd over mijn week er over drie jaar uit ziet. In mijn ideale week staan elementen als familie, werken, sporten, de auto waarin ik rijd, de vakantie die heb gevierd en de activiteiten in mijn kerk.

En vanuit dat ideaalbeeld schrijf ik paar concrete zaken op – de doelen die ik moet behalen om dit ideaal te realiseren. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat ik een bepaald geldbedrag nodig hebt om bepaalde zaken te kunnen kopen. Maar het kan ook zijn dat ik meer tijd nodig heb voor vrijwilligerswerk.

Hoe specifieker je het maakt, hoe groter de kans is dat je het sneller dan gedacht weet te realiseren. Want mijn motto is altijd wat je kan bedenken kun je ook realiseren. Het heeft met timing en realisme te maken. Dus bij het opstellen van je doelen voor de toekomst is het van belang om je te realiseren waar je vandaag staat en daar eerlijk over te zijn.

Maak je droom visueel

Wat ook helpt is om je ideaalbeeld te vertalen en te internaliseren naar beeld met een vision board. Dit is een visuele voorstelling, met knipsels en teksten, van hoe jouw wereld er over drie jaar uitziet. En als je die hebt gemaakt dan weet je eigenlijk al waarvoor je leeft, waarvoor je werkt, waarvoor je de dingen doet zoals je ze doet. 

Van mijn vision board maak ik een foto van en die sla ik op in mijn favorieten. En vervolgens loop ik één keer per kwartaal door mijn doelen heen, dat houdt me scherp en gefocust. En ik begin mijn week met het kijken naar mijn vision board en van daaruit plan ik mijn week/agenda. 

Kortom: als je concrete doelen stelt en ze ook nog voor jezelf visualiseert dan zul je ze bereiken en dat gebeurt op een onverwachte manier vandaar mijn stelling doelen tot geluk.